Dureri de spate – afectiuni si tratament

Ce este durerea de spate?

Durerile de spate sunt o problemă comună cu care se confruntă mulți oameni la un moment dat în viață. Aceste dureri pot avea mai multe cauze și pot afecta diferite părți ale spatelui, inclusiv partea superioară (cervicală), mijlocie (toracală) sau inferioară (lombară sau sacrală) a spatelu

Câteva dintre cauzele comune ale durerilor de spate includ:

 1. Tensiune musculară sau suprasolicitare: Poate apărea din cauza pozițiilor incorecte, ridicării obiectelor grele sau activităților fizice excesive. Muschii suprasolicitați pot provoca dureri și disconfort.
 2. Probleme ale coloanei vertebrale: Acestea pot include hernii de disc, sciatică, spondiloză cervicală sau lombară, scolioză și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale.
 3. Probleme ale articulațiilor: Artrita, osteoartrita sau alte afecțiuni ale articulațiilor pot contribui la durerile de spate.
 4. Probleme ale ligamentelor și tendoanelor: Întinderile sau rupturile ligamentelor și tendoanelor pot cauza dureri de spate.
 5. Stil de viață sedentar: Lipsa de exercițiu fizic și postura incorectă pot duce la slăbirea mușchilor de spate și agravarea problemelor.

Care sunt principalele simptome ale durerilor de spate?

01.

Durere

De obicei, există dureri în zona afectată, care pot iradia în alte părți ale corpului, de-a lungul traseului nervului afectat. De exemplu, o hernie de disc lombară poate provoca dureri în fese, picior și chiar în degetele de la picioare. O hernie de disc cervicală poate cauza dureri în gât, umeri și brațe.
02.

Amorțeală sau furnicături

Presiunea asupra nervilor poate duce la senzații de amorțeală sau furnicături în zona respectivă a corpului.
03.

Slăbiciune musculară

Presiunea asupra nervilor poate determina slăbiciune în mușchii inervați de aceștia.
04.

Tulburări ale reflexelor

Unele hernii de disc pot afecta reflexele în zona afectată.

Diagnosticul durerilor de spate

Diagnosticul durerilor de spate implică de obicei o evaluare medicală detaliată, inclusiv o discuție despre simptome și o examinare fizică. Pentru a confirma diagnosticul și pentru a evalua gradul de afectare, pot fi efectuate teste imagistice, precum RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau CT (tomografie computerizată).

Este important să se acorde atenție durerilor de spate și să nu se ignore simptomele, deoarece anumite afecțiuni pot necesita intervenție medicală promptă pentru a preveni complicațiile ulterioare. 

Specialiștii centrului Kinetica vă așteaptă pentru a determina cauza durerii de spate și a stabili cel mai potrivit tratament pentru spatele dvs.

Alte afectiuni

este o afecțiune a coloanei vertebrale în care partea interioară a unui disc intervertebral (nucleul pulpos) iese în afara locului său normal prin stratul exterior mai dur al discului (inelul fibros). Aceasta poate exercita presiune asupra nervilor sau a măduvei spinării și poate cauza dureri intense și alte simptome. Hernia de disc poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, dar este mai frecventă în zona lombară (partea inferioară a spatelui) și în zona cervicală (gâtului).

Tratamentul herniei de disc poate varia în funcție de severitatea simptomelor și de impactul herniei asupra nervilor. 

Tratamentul propus in cadrul centrului de recuperare medicală Kinetica: kinetoterapie, fizioterapie, tecar terapie, conceptul Maitland s.a.

Este important să se consulte un specialist dacă aveți simptome care ar putea sugera o hernie de disc, pentru a primi un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.

Cervicalgia este un termen medical folosit pentru a descrie durerea în zona cervicală a coloanei vertebrale, adică în zona gâtului. Această durere poate varia în intensitate de la ușoară la severă și poate fi cauzată de o serie de afecțiuni sau factori. Iată câteva dintre cauzele comune ale cervicalgiei:

Tratamentul pentru cervicalgie depinde de cauza durerii. Pentru dureri persistente, poate fi necesară fizioterapia, kinetoterapia, terapia manuală, tecar terapia, conceptul Maitland sau alte tratamente specifice. În cazuri rare, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Dacă experimentați dureri cervicale persistente sau severe, este important să consultați un specialist pentru un diagnostic adecvat și pentru a determina opțiunile de tratament.

Protruzia discală este o afecțiune a coloanei vertebrale care implică dislocarea unei părți a discului intervertebral. Această afecțiune poate cauza dureri și disconfort în zona afectată și poate comprima nervii adiacenți. Iată mai multe informații despre protruzia discală:

Tratamentul protruziei discale poate varia în funcție de gravitatea simptomelor. Opțiunile includ:

Aceasta poate implica fizioterapia, kinetoterapia, terapia manuală, tecar terapia, conceptul Maitland pentru a susține coloana vertebrală.

Este important să consulți un specialist dacă ai simptome care ar putea sugera o protruzie discală. Un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat pot ajuta la ameliorarea durerii și la restabilirea funcției normale a coloanei vertebrale.

 1. Lombosciatica, cunoscută și sub denumirea de sciatică, este o afecțiune a nervului sciatic, care este cel mai lung nerv din corpul uman. Acest nerv începe în zona inferioară a coloanei vertebrale, trece prin fese și coboară pe partea din spate a fiecărui picior. Lombosciatica apare atunci când nervul sciatic este iritat sau comprimat, ceea ce poate cauza dureri intense în partea inferioară a spatelui, șolduri și picioare. 

  Tratamentul pentru lombosciatică depinde de cauza și gravitatea simptomelor. 

  • Odihnă, administrarea de medicamente antiinflamatoare, fizioterapia, kinetoterapia, terapia manuală, tecar terapia, conceptul Maitland pentru a ameliora durerea și a îmbunătăți mobilitatea.

  Este important să consulți un medic dacă experimentezi simptome care ar putea sugera lombosciatică, pentru a primi un diagnostic adecvat și pentru a discuta opțiunile de tratament care ar putea să te ajute să gestionezi această afecțiune